.
Renungan
“If today were the last day of my life, would I want to do what I’m about to do today?”


Thursday, December 13, 2018

Sajak Akhir Tahun


Perjalanan semusim
bermukim dan bermusim
di celahan mendung
dan hujan berterusan
ada kesakitan
yang tidak diundang
namun ada keriangan
yang terus mendatang

Akhir tahun pun
kian menghampiri
terhitungkah jejak-jejak
yang telah pergi
walau ada sekelumit
ragu di bilah-bilah hari
siapakah antara kita
yang mahu menggigit jemari diri

Secantik manakah
aturan angka hari
dapatkah mengubah dan mengatur takdir llahi
andainya tiada persiapan
segala bekalan amalan
untuk teman sejati
di alam sana nanti.




Quotes for Dec 2018










Masa untuk Muhassabah Diri ...





Semalam saya tereserempak dengan Bro Bangladeshi ni yang bekerja sebagai atendan di satu setesen minyak berhampiran rumah saya. Tak silap dah 5 tahun saya kenali beliau. Saya jadi rapat dengan beliau semenjak kami berbual panjang selepas solat Tarawih beberapa tahun lalu.

Banyak kisah hidup yang beliau kongsi dengan saya termasuk pengalaman menarik bekerja di Masjidil Haram. Dari foto2 yg beliau share, Bro ni memang punya banyak pengalaman susah namun yang saya salute ialah beliau tetap happy dan asyik sebut syukur.

Semasa saya mengisi minyak semlm, dari jauh saya nmpk beliau angkat tangan sambil tersenyum dan berlari ke arah saya.

"Tuan, saya bnyk happy hari ini, isteri saya sudah tamat belajar master dlm chemistry dan tadi isteri saya bagi tahu, dia sudah mengandung anak pertama kami. Sikit lagi saya mau jadi bapa!".

Terus saya dan beliau hug each other. Beliau tak habis2 ucap syukur. Beliau happy sgt jumpa saya mungkin beliau tidak ada tempat utk share cerita happy beliau. Entah kenapa semangat saya yang tadi mcm blur2 jer tu terus bersemangat.

Tuhan banyak beri kemudahan kepada saya berbanding Bro Bangladeshi ni tetapi kenapa saya kurang bersyukur, bersemangat dan happy macam beliau?

Hidup ni singkat dan sementara. Saya mesti hargai diri saya. Tq Allah.

Pegangan Islami 5 dr 5: Kaya Itu Letaknya di Hati, Bukan Harta.





Pegangan Islami 4 dr 5: Allah Tahu Yang Terbaik Untuk Kita.




Pegangan Islami 3 dr 5: Jangan Putus Asa, Kita Masih Punya Allah




Pegangan Islami 2 dr 5: Mintalah Hanya Kepada Allah.




Pegangan Islami 1 dr 5: Jangan Sedih dan Takut, Rezekimu Diatur Allah.




Tuesday, November 27, 2018

Umur Aku 55 Tahun



Beberapa hari lagi, dengan izin Tuhan akan menjelang 29hb Nov 2018. Menandakan umur aku di atas dunia ini genap 55 tahun. Satu umur yang satu masa lalu aku rasakan sangat lama lagi untuk sampai.

Terus terang seperti bermimpi aku rasa. Sudah senior umur aku ini walaupun fikiran aku, perasaan aku dan pilihan aku tidak pernah rasa tua. Hanya sesekali bila aku rasa payah untuk melaksanakan satu-satu akitiviti itu baru aku teringat tubuh badan aku tidak berupaya melakukannya menandakan umur aku yang semakin senior.

Dalam kata lain, aku berpandangan aku terperangkap dalam tubuh badan yang semakin tua tetapi fikiran, perasaan dan pilihan aku tidak sesekali tua. Gambar ‘Stick Person’ itu tiba-tiba muncul di layar pemikiran aku. Apa yang aku nampak? Bahagian bukan fizikal aku tetap muda tetapi bahagian fizikal itu sahaja yang dimamah usia. Mmmm … menarik.

Selepas mencapai umur sebegini, apakah pelajaran utama dari kehidupan ini? Mesti aku katakan pelajaran utama aku dalam hidup ini ialah peri pentingnya punya niat yang betul dan pelihara niat tersebut dalam hidup ini.

Dalam memasang satu niat itu, pertama sekali, aku mesti sentiasa ingat bahawa apa jua perkara di atas dunia ini aku tidak punya upaya untuk melakukan kerana segala upaya itu hanya Tuhan sahaja yang Maha Upaya. Kedua, aku sentiasa bersandarkan harap aku hanya kepada Tuhan dan tidak kepada lain kerana sifat makhluk menghancurkan manakala sifat Tuhan adalah Maha Membina.

Maka atas sebab itu, niat aku mesti mengandungi elemen laksanakan sesuatu itu UNTUK Tuhan dan KERANA Tuhan. UNTUK Tuhan bermakna aku menyakini segala apa yang aku hajati itu milik Tuhan dan KERANA Tuhan itu bermakna aku laksana aktiviti tersebut tanda syukur aku terhadap segala nikmat yang Tuhan berikan pada aku.

Jelas pada pandangan aku, bilamana niat aku betul, hidup akan sentiasa di bawah peliharaanNya dan sememangnya itu yang aku rasakan dalam hidup ini bilamana aku mengamalkannya. Susah untuk menerangkan menggunakan bahasa logik kerana sifatnya yang berbentuk ‘experiential’.

Akhir sekali, syukur aku pada Tuhan atas hidup ini. Terima kasih Tuhan. Moga Engkau rahmati dan berkati hidup aku, di dunia dan akhirat. Aamiin.

Monday, November 12, 2018

Quote for Nov 2018 Pt 2











The Curse Of Social Media




I'll post all those pictures of me having fun,
Wearing my happiest grin.
Add a few comments to enhance the effect,
And impress all my great Facebook friends.

Make them think that my life is fulfilling,
That I'm truly the best I can be.
Fill up my page with bullshit and lies,
So they all will be jealous of me.

Or perhaps I should post some Political views,
And appear quite informed and so smart.
Creating a page that can trigger debate,
Is an envious Facebook art.

Or maybe I'll take a more spiritual tact,
Sending Blessings to all of my friends.
What a kind and generous gesture,
Who cares if it's all just pretend.

I could certainly post a poem of mine,
And show them how deep I can be.
They be in such awe of the talent I have
They'll wish they could all be like me.

I wonder just how many likes I will get,
And maybe a comment or two.
But what if they simply ignore me today?
I just don't know what I will do.

Comparing my page to all of my friends,
Can cause me such worry and pain.
They have far more likes and a long list of friends,
It makes me feel insecure and ashamed.

I wake up each day and the first thing I do,
Is open my own Facebook page.
And the attention it drew has such an effect,
It can make or break my whole day.

I could never imagine that now in old age,
I'd have such a need to be liked.
And discovering that people really don't care,
Could fill me with panic and fright.

To be young in this world must be terribly hard,
When social media sets the standard so high.
And it constantly stalks and berates our poor youth,
Leading to anger, withdrawal and suicide.

As for myself, I took down my page,
I refuse to engage in such farce.
But when you are young and unsure yourself,
Such rejection can tear you apart.

So take care of the young that you have in your life,
Don't let social media win.
Nurture and protect their fragile esteem,
Be a true and accepting, real friend.