.
Renungan
“If today were the last day of my life, would I want to do what I’m about to do today?”


Monday, May 25, 2020

Alihbahasa Program Konsultansi Budaya Juara




Syukur, bulan ini selesai translate Program Konsultansi Budaya Juara (KBJ) ke dalam Bahasa Inggeris dan ianya dikenali sebagai 'Culture of Champions' Program. So lepas ini program ini boleh di bawa dalam Bahasa Malaysia atau Bahasa Inggeris. Juga, ianya boleh dibawa secara offline maupun offline.

Puas Hati!

Mengapa saya beriya-iya mahu translate KBJ ini ke dalam Bahasa Inggeris?

Untuk menjawab persoalan ini, saya teringatkan perbualan dengan seorang sahabat petang tadi. Saya beritahu beliau bahawa segala idea dalam KBJ ini sangat diperlukan oleh seseorang pemimpin mahupun sesiapa sahaja dalam satu organisasi itu menjadi produktif dalam tugasnya. Produktif disini bermaksud seseorang itu mampu melaksanakan sebarang tugas beliau dalam kadar masa, kos dan kualiti yang paling optima.

Bukankah itu yang menjadi cabaran utama kita dalam organisasi selama ini?

Memandangkan pendekatan ini jarang saya nampak dalam mana-mana usaha sebelum ini, terpanggil saya untuk berkongsi idea ini dengan seberapa ramai orang agar mereka mampu bina produktiviti dalam tugas mereka.

Maka diharap dengan mampu membawa program KBJ samada dalam Bahasa Melayu mahupun Bahasa Inggeris, program KBJ ini mampu menjangkau lebih ramai orang.

Moga Allah berkati dan rahmati usaha ini. Aamiin.

Yesterday


Yesterday ... satu tempat yang banyak meninggalkan kenangan.

Apapun, agar hidup kita bahagia, semestinya kita perlu mengambil ikhtibar dari apa yang berlaku di tempat bernama Yesterday ini.

Namun ramai manusia tidak begitu, mereka tidak belajar darinya. Sebaliknya mereka masih tinggal disitu lalu mengakibatkan hidup mereka berputar-putar sahaja.

Kita bagaimana? Jom kita hayati kata-kata dalam lagu Yesterday ini dan moga-moga kita mendapat ikhtibar darinya ...



Quotes for May 2020 Part 3










Kata Hikmah untuk Bekalan Hidup




Kalau kau selalu melihat aib pada diri sahabatmu. Maka kau tak akan menemui seorang sahabat pun yang tak memiliki aib.


Ilmu itu seperti haiwan buruan sedangkan tulisan adalah tali ikatannya. Maka ikatlah haiwan gembalamu dengan tali yang kuat.

Kamu sebenarnya adalah sebahagian dari doa yang termakbul dan impian yang terwujud.

Kadangkala kita sentiasa dekat umpama dua tangan yang saling mengenggam. Namun ada ketikanya kita terasa amat jauh umpama dua tangan yang tidak pernah tersentuh.

Tragedi dalam kehidupan adalah saat kita terlalu cepat menjadi tua, namun terlambat untuk jadi bijaksana.

Keadaan selesa adalah penjara kebebasan dan hambatan untuk berkembang.

Banting otak kamu untuk mencari ilmu sebanyak-banyaknya bagi mencari rahsia besar yang terkandung dalam benda besar bernama dunia ini, tetapi pasanglah pelita dalam hati sanubari.

Orang paling bodoh adalah orang yang mengetahui Tuhan itu Maha Pengampun, lalu dia jadikan itu sebagai alasan untuk terus berbuat dosa.

Elak menilai orang dari masa lalunya kerana kita semua sudah tidak hidup di sana. Semua orang mampu berubah, izinkan mereka membuktikannya.

Betapa bodohnya manusia. Dia menghancurkan masa kini sambil mengkhuatiri masa depannya, tetapi menangis di masa depan dengan mengingati masa lalunya.

Setelah kamu mengganti fikiran negatif dengan yang positif, kamu akan mulai mendapatkan hasil positif.

A Young British Muslim in Ramadan 2020


Saya tertarik dengan kesahnya seorang pemuda keturunan British ini, Obayd Fox. Video di bawah mengesahkan bagaimana beliau menjalani ibadah semasa Ramadan 2020 baru-baru ini.

Mengapa saya katakan kesahnya ini menarik kerana beliau telah membuktikan bahawa sebagai seorang Muslim berketurunan British, beliau masih mampu hidup dalam budaya keturunannya dengan tidak melakukan perkara-perkara yang di tegah Allah. Bukan itu sahaja, saya lihat menerusi pengamalan Islam di dalam hidupnya, beliau telah menjadikan kehidupannya lebih bermutu dan bermakna.

Betullah kata Rasul s.a.w., bahawa beliau diutuskan bagi melengkapkan kehidupan manusia.

Syabas Obayd!



Namrud


Individu bernama Namrud ini memang telah aku kenali semenjak aku kecil lagi. Pertama kali aku mengenali individu ini dari kelas agama yang aku hadiri semasa kecil-kecil dulu lagi.

Namun, individu ini makin aku kenali sejak akhir-akhir ini bilamana aku mula mengkaji sejarah dunia. Nama individu ini aku lihat punya pengaruh yang sangat kuat ke atas seluruh manusia sejagat terutama sekali bila dikaitkan dengan peristiwa akhir zaman.

Namun akibat menuruti tuntutan nafsu dan hasutan iblis, akhirnya beliau tersungkur asbab kemurkaan Tuhan Semesta Alam. Sejarah menunjukkan betapa hebatnya Namrud di zaman kegemilangannya dan akhirnya beliau hanya tewas dengan se ekor nyamuk tempang.

Berikut adalah satu video untuk renungan bersama dan lebih penting tanyakan pada diri apakah pelajaran yang boleh kita kutip dari kesahnya Namrud ini ...



Quotes for May 2020 Part 2










Angin Menderu


Lagu Angin Menderu ini punya kenangan indah. Ini antara lagu yang selalu mak dan bapa saya jadikan dodoian mereka untuk menidurkan kamu adik beradik semasa kecil-kecil dahulu. Moga Allah merahmati dan memberkati Roh mereka berdua. Aamiin.

Namun, bila saya selidiki lirik lagu ini, nyata ada message yang sangat dalam. lirik lagu ini menyeru kita agar bersangka dan berbuat baik dengan kawan-kawan. Masih saya ingat inilah message yang sama yang selalu diulang oleh emak semasa kecil-kecil dahulu. Tak sangka dalam dodoian untuk tidur itu masih terkandung pendidikan dari ibu dan bapa saya.

Apapun, jom kita hayati lagu ini. Moga kita dapat suatu pelajaran darinya ...






Mengapa Membaca



Seseorang bertanya kpd saya mengapa saya membaca.

Perkara pertama yang terlintas dlm diri saya ialah membaca mempertingkatkan ilmu dan keupayaan saya utk capai matlamat saya (tu sebab penting ada matlamat!) - Sudut Intellectual.

Kedua, saya membaca kerana ianya membebaskan diri agar saya lebih kreatif, inovatif dan punya harapan walaupun fizikal saya terkurung (mcm waktu skrg ni) - Sudut Emotional.

Ketiga, saya membaca sebab ianya mampu membuat saya melihat kebesaran Allah melalui ciptaanNya dan menyebabkan saya lebih yakin dan harap padaNya - Sudut Spiritual.

Bukankah ini semua memperkasakan diri?

No wonder wahyu pertama bermula dengan Iqrak.

Quotes For May 2020 Part 1










Saturday, April 18, 2020

Sojourn Pendalaman Scotland




Hindari Sihir (Black Magic)!




Webinar Business Model Innovation


Selepas lama tertunda untuk membina modul Business model innovation ini, hari sudahnay dapat disiapakan. Memang hari ini dalam sejarah!


Modul ini dimulakan dengan berkongsi tentang enam langkah utama dalam membina Business Model dan ianay berpandukan kepada Business Model Canvas seperti dibawah ...


Disentuh dalam modul ini bagaimana untuk menyiasat keadaan persekitaran dunia business yang diceburi seperti dibawah ...


Selepas menyiasat persekitaran business, diterangkan juga bagaimana untuk 'tweak' business model yang sedia ada dengan menggunakan 55 Patterns for business Model ...


Tidak cukup dengan itu, modul ini juga akan menyentuh bagaimana menggunakan Three Levels of Business Model agar kita peka dengan trend business akan datang seperti rajah di bawah ...



Akhir sekali ditekankan peri pentingnya mempunyai kreativiti, passion dan hard work dalam melaksanakan business model ini. Agar terkesan, part ini akan dibawa dalam bentuk cerita ... cerita bagaimana pelopor shinkanzen jepun berjaya menjadikan shinkanzen Jepun menjadi antara lambang kejayaan dan kebanggaan bangsa Jepun ...


Saya lihat, modul ini sangat dperlukan dalam zaman sekarang yang penuh disruptif ini. Saya jemput tuan puan sudi menyertai webinar ini. berbaloi!

Quotes For April 2020 Part 3










Set your desk ergonomically ...




My Little Heaven


Dah kemas dah ... tadi ambil masa jap kemas tiny library ni.  Masa kemas tadi terjumpa beberapa bahan yang sesuai untuk dimuatkan dalam my next online module. Happy!










The Obsolete Man


Semua orang mahu dilayan sebagai orang bukan barang! Renungi maksud short story ini ...



Quotes For April 2020 Part 2