.
Renungan
“If today were the last day of my life, would I want to do what I’m about to do today?”


Wednesday, May 4, 2011

Kehidupan Sejahtera-Bahagia-Kaya,


Saya tidak tahu apa nak dikata mengenai penyakit masyarakat yang semakin hari semakin bersifat di luar tabii manusia yang waras. Mengapa nilai-nilai asas seorang manusia nampaknya makin mundur? Penyakit ini bukan hanya terhad di kalangan yang muda sahaja tetapi kalangan yang lebih tua pun tidak kurang hebatnya.
.

Seolah-olah manusia di Zaman Batu lebih bertamaddun berbanding kita yang hebat kemajuan teknologinya. Hebat sekali pencapaian ilmu kita hinggakan baru-baru ini saya terbaca bahawa kumpulan maklumat yang telah kita kumpul semenjak 30 tahun yang lepas melebihi ilmu yang dikumpul oleh nenek moyang kita 5 ribu tahun sebelum jangkamasa 30 tahun ini!

Saya melihat masyarakat sekarang amat perlu kembali kepada soal-soal asas kehidupan bagi menangani bermacam-macam fenomena yang begitu mengancam kesejahteraan manusia. Tetapi dimana kita harus bermula?

.

Jika dilihat dari binaan asas seorang manusia itu, tanpa pengecualian setiap manusia mempunyai kerohanian, intelek, emosi dan fizikal. Tuhan juga telah menganugerah kepada setiap manusia kehebatan yang cukup besar dalam diri manusia itu sebagai bekal dalam menjalani hidup di muka bumi ini. Jadi soal samada semua manusia itu tidak mampu itu tidak timbul. Semua manusia itu pandai!

Dari apa yang saya renung, apa yang amat diperlukan ialah manusia perlu sangat jajarkan kehidupan kepada dua sumber rujukan iaitu Perintah Tuhan dan Kaedah yang ditunjukkan oleh PesuruhNya. Jika tidak parah kita. Walau bagaimana sihat, bahagia atau kaya kita, namun jika hidup ini tidak dijajarkan berdasarkan kepada dua sumber rujukan ini, tunggukan saja saatnya diri kita dimamah oleh kecuaian diri kita sendiri.
.
Bagi memudahkan kita menjajar kehidupan kepada dua sumber rujukan ini pula, amat perlu kita mempunyai matlamat dalam setiap cabang hidup kita. Matlamat ini sebenarnya bertindak sebagai alat untuk memastikan kita terus duduk di atas landasan dua sumber rujukan ini. Fikirkan …

Bagi memastikan diri kita ini pula mempunyai matlamat yang benar-benar mampu melaksanakan tugas di atas, kita perlu tahu bagaimana membina matlamat. Banyak orang bercakap mengenai peri penting bina matlamat. Tetapi yang dilihat, tiada satu sistem khusus dan terperinci bagi melaksanakan hasrat ini.
.
Resepi pembinaan matlamat ini sebenarnya mampu kita lakukan jika kita berupaya menjawab 4 soalan asas kehidupan ini;

Siapa Saya?
Dimana Saya dalam hidup ini?
Kemanakah arah Tujuan Saya?
Bagaimanakah mencapai Tujuan Saya?

Keempat soalan ini ada saya terangkan dalam satu bentuk yang cukup mudah dan praktikal dalam modul Anda Dilahirkan Berjaya (ADB) yang merupakan modul pintu masuk kepada Program Produktiviti Bersepadu 3K (PPB3K).
.
Bukan tujuan semata-mata untuk mempromosi tetapi lebih kepada keinginan untuk menyediakan satu jalan bagi menangani masalah yang kita hadapi di atas, saya mohon agar saya di beri peluang datang ke tempat tuan puan bagi saya menerangkan lebih lanjut mengenai ADB ini. Saya yakin tuan puan tidak akan hampa!

Moga Tuhan rahmati dan berkati hidup kita semua manusia ...

No comments:

Post a Comment