.
Renungan
“If today were the last day of my life, would I want to do what I’m about to do today?”


Tuesday, June 14, 2011

FAQ PPB3K

.


Apa itu PPB3K?

PPB3K ialah satu program pembangunan diri dan organisasi di dalam Bahasa Malaysia yang menekankan soal Kesedaran Diri – Kesedaran Kerja Berpasukan – Kesedaran Kepimpinan secara bersepadu.


Kenapa perlu kepada PPB3K?

PPB3K diperlukan untuk tujuan berikut;

Individu : Peningkatan Produktiviti Peribadi
Organisasi : Asas Transformasi Organisasi


Bagaimana PPB3K dilaksanakan?

Bagi mencapai tujuan di atas, modul-modul berikut dilaksanakan secara bersepadu serta melaksana susulan terhadap modul-modul yang telah dilaksanakan tersebut secara sistematik dan berterusan. Modul-modul tersebut ialah;

Kesedaran Diri - Anda Dilahirkan Berjaya & Kreativiti Untuk Berjaya.
Kesedaran Kerja Berpasukan - Kami Berjaya 1 & Kami Berjaya 2.
Kesedaran Kepimpinan - Pimpinan Berjaya 1 & Pimpinan Berjaya 2.

Penyampaian setiap modul-modul ini akan menggunakan kaedah syarahan, perbincangan kumpulan, permainan kumpulan, video dan muzik.
.
Apakah keunikan PPB3K?

Setiap penerangan idea modul-modul dalam PPB3K akan berteraskan satu konsep yang dinamakan ‘Stick Person’. ‘Stick Person’ merupakan gambaran keseluruhan seorang manusia. Melalui gambaran ini nanti, dapat dijelaskan dengan mudah bagaimana diri seorang manusia itu beroperasi. Bila kita tahu bagaimana kita beroperasi dalam menghadapi sebarang cabaran di luar diri kita, maka lebih mudah kita membetulkan tindak tanduk kita dan seterusnya berupaya mempengaruhi hasil yang dikehendaki.


Bolehkah setiap modul-modul PPB3K ini boleh dilaksanakan secara berasingan?

Boleh. Modul-modul ini telah disusun agar ianya boleh dilaksanakan secara berasingan ataupun secara bersepadu. Namun untuk mencapai faedah yang optima, ditekankan agar setiap modul ini dilaksanakan secara bersepadu.


Dimana PPB3K dilaksanakan?

PPB3K dilaksanakan secara dalaman untuk satu organisasi.


PPB3K untuk siapa?

PPB3K sesuai untuk semua golongan seperti berikut;

Perkhidmatan Kerajaan
Perkhidmatan Swasta
Bidang Penjualan
Bidang Insuran
Bidang Jualan Langsung & MLM
Industri Kecil dan Sederhana
Bidang Keusawanan
Pelajar


Adakah PPB3K senang untuk dipraktikkan?

Senang! PPB3K telah disusun dengan mengambil kira agar ianya mudah dan praktikal untuk diamalkan bila pulang dari sebarang modul PPB3K ini. Tambahan pula modul-modul ini dibawa dalam Bahasa Malaysia serta menggunakan contoh-contoh tempatan agar memudahkan setiap orang memahaminya dengan mudah.


Bagaimana PPB3K akan menguntungkan diri dan organisasi saya?

Ketika ini ramai yang terlupa mengenai soal asas lalu menyebabkan ramai yang membuang tenaga, masa dan wang. Bagi mengatasi cabaran ini, modul-modul PPB3K menekankan soal-soal asas kesedaran diri, kerja berpasukan`dan kepimpinan yang mesti dilaksanakan secara bersepadu jika seseorang individu atau sesuatu organisasi itu mahu berjaya.

Bolehkah saya menjadi agen/jana pendapatan melalui PPB3K?

Melalui skim jana pendapatan PPB3K, anda berupaya menjana pendapatan tambahan yang mudah dan berbaloi. Sila hubungi saya di talian 019-2245-079 atau email saya di sssabasic@yahoo.com

No comments:

Post a Comment