.
Renungan
“If today were the last day of my life, would I want to do what I’m about to do today?”


Friday, March 9, 2018

Renungan Untuk Bangsa


Aku lihat jatidiri Orang Melayu itu kian lama kian terhakis. Buktinya ada di mana-mana. Selalu jadi no 1 dalam perkara yang tidak diingini. Di tokok tambah pula dengan keperibadian mereka yang merosak diri sendiri. 

Aku terdengar kata seorang alim bahawa cara terbaik untuk membaiki jatidiri ini ialah dengan menyedari siapa keturunan mereka. Untuk menyedari hal ini, mereka perlu mengkaji semula sejarah nenek moyang mereka. (Aku lihat di waktu ini, sejarah merupakan matapelajaran yang paling tidak disukai di sekolah ... pergghhh) 

Untuk mengkaji sejarah pula, perlu bersumberkan kepada cerita yang sebenarnya. Bukan cerita sejarah yang telah ditunggang terbalik oleh mereka yang berkepentingan.

Bila sejarah mula dikaji dan disedari siapa asal usul mereka, dengan izin Tuhan, akan timbul kesedaran dalam diri bahawa mereka tidak boleh sewenang-wenangnya melakukan perkara yang merosak diri dan kelompok mereka kerana asal- usul mereka orang baik-baik dan bertamadun tinggi. 

Bukan untuk tujuan berbangga diri tetapi untuk tujuan sedar diri. 

Harap video di bawah ini mampu menjentik pemikiran mereka untuk mula berfikir dan mula mengambil langkah sewajarnya.No comments:

Post a Comment