.
Renungan
“If today were the last day of my life, would I want to do what I’m about to do today?”


Wednesday, April 18, 2018

Berbuat Baiklah Dengan Semua Orang
Bertahun-tahun lalu, pada suatu malam hujan lebat, seorang lelaki tua dan isterinya masuk ke sebuah lobi hotel di Philadelphia. Mereka cuba mencari tempat berteduh daripada hujan lebat ketika itu. Pasangan ini mendekati meja penyambut tetamu untuk bertanyakan bilik di hotel itu.

"Dapatkah anda memberikan kami sebuah bilik di sini?" tanya si suami.

Penyambut tetamu itu, seorang lelaki yang ramah dengan senyuman memandang pasangan itu dan menjelaskan bahawa ada tiga persidangan besar sedang berlangsung di bandar itu.

"Semua bilik kami telah penuh," kata penyambut tetamu itu.

"Tetapi saya tidak akan membiarkan pasangan yang baik seperti anda keluar kehujanan pada pukul satu dinihari. Mungkin anda mahu tidur di bilik saya?

"Tidak terlalu bagus, tetapi cukup untuk membuat anda tidur dengan selesa malam ini."

Ketika pasangan itu kelihatan ragu-ragu, penyambut tetamu itu memujuk, "Jangan khuatir tentang saya. Saya baik-baik sahaja," kata penyambut tetamu itu. Akhirnya pasangan itu bersetuju.

Pagi itu ketika mahu keluar dari hotel, lelaki tua itu berkata kepada penyambut tetamu, "Anda seperti seorang pengurus yang baik dan seharusnya menjadi pemilik hotel terbaik di Amerika. Mungkin suatu hari nanti saya akan membina sebuah hotel untuk anda."

Penyambut tetamu itu memandang ke arah mereka dan tersenyum. Mereka bertiga tertawa. Ketika pasangan ini dalam perjalanan, mereka sependapat bahawa penyambut tetamu itu seorang yang sangat membantu dan sukar untuk mencari orang sebaik itu.

Dua tahun kemudian, disaat penyambut tetamu tadi hampir lupa tentang kejadian itu, dia telah menerima surat daripada lelaki tua tersebut. Surat itu telah mengingatkan dia semula kejadian pada malam hujan lebat dua tahun lalu.Di dalam surat itu juga disertakan tiket penerbangan pergi balik ke New York. Lelaki tua itu meminta penyambut tetamu itu untuk datang mengunjunginya.

Kemudian, lelaki tua itu berjumpa dengan penyambut tetamu tadi di suatu jalan di kota besar itu dan  menunjukkan sebuah bangunan baharu yang berdiri megah di situu.

"Itu," kata lelaki tua itu, "adalah hotel yang baharu sahaja saya bina untuk kamu uruskan."

"Kamu pasti bergurau," jawab si penyambut tetamu tadi.

"Saya jamin yang saya tidak bergurau," kata leaki tua itu dengan tersenyum lebar.

Nama lelaki tua itu ialah William Waldorf Astor, dan bangunan megah tersebut adalah bentuk asal hotel Waldorf-Astoria.

Penyambut tetamu yang kemudian menjadi pengurus pertama adalah George Charlse Boldt. Dia tidak akan melupakan kejadian yang membawanya menjadi pengurus salah satu jaringan hotel paling berprestij di dunia.

No comments:

Post a Comment